Connect with us

BiH

Zbog 40.000 KM ne može se u Titovu pećinu

Avatar

Published

onTitova pećina u Drvaru, kao jedan od simbola antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, dočekuje pod ključem i 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom. Zbog odrona stijena početkom godine koji je uništio krov drvene kućice na ulazu, pećina je iz sigurnosnih razloga zatvorena za turiste. Nekad ju je godišnje posjećivalo i do 200.000 turista, dok je nakon raspada Jugoslavije taj broj bio 7.000-10.000.
Zaštitne mreže
Načelnica općine Drvar Dušica Runić kazala je da bi oko 40.000 KM bilo sasvim dovoljno za sanaciju, ali da pomoći još nema.
– Ukupna šteta na kućicama zbog odrona stijena je oko 15.000 KM, ali je veći problem postavljanje zaštitnih mreža i žica, što će koštati najmanje 25.000 KM. Trenutno čekamo pismenu saglasnost za izvođenje radova od Zavoda za zaštitu spomenika FBiH te smo imali i posjetu Ante Vujnovića, direktora Zavoda, ali, prema njegovim riječima, ni oni nisu u mogućnosti da nam pruže finansijsku potporu – kaže Runić.
Dodaje da Općina ne može samostalno sanirati pećinu niti aplicirati na javne pozive kod nadležnih ministarstava, jer su u finansijskoj blokadi od Porezne uprave FBiH.


Runić: Blokiran račun

 
Suzana Jović, v. d. direktora Centra za kulturu i sport, u čijoj je nadležnosti i Kulturni pejzaž – memorijalni kompleks Muzej „25. maj“, kaže da, iako je Titova pećina zaključana, turisti i dalje mogu posjetiti historijski i etnografski muzej, kao i druge eksponate koji se nalaze u ponudi.
Nacionalni spomenik
– Radnici rade, turisti posjećuju muzeje, a proslava 25. maja i ove će godine biti održana – ističe Jović. Ovaj kompleks, u okviru kojeg je i Titova pećina, 2011. godine proglašen je nacionalnim spomenikom BiH.


Kapija na ulazu u pećinu zaključana

 
Niko ne odgovara
Runić očekuje pomoć svih nivoa vlasti, računajući i oba entiteta, ali za sada nema odgovora na zahtjeve koje su poslali vladama FBiH i Livanjskog kantona.
– Iz Civilne zaštite FBiH uputili su odgovor da ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti. Upućeni su i zahtjevi ka potencijalnim investitorima, ali za sada bez konkretnih odgovora – ističe Runić.

 
 
(avaz)
Objava Zbog 40.000 KM ne može se u Titovu pećinu pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement