Connect with us

BiH

Zbog jedne terapije putuju 200 kilometara

Avatar

Published

on

U septembru 2018. godine, u predizbornom periodu tadašnji premijer BPK Goražde i direktorica Kantonalne bolnice potpisali su ugovor i obavezali se da će u roku od šest mjeseci u Goraždu uspostaviti dijalizni centar.

Do danas ništa nije urađeno, a pacijenti iz tog grada na dijalizu moraju putovati u Sarajevo.

Kakve muke prolaze pokazuje samo jedan primjer člana porodice dijalizne pacijentice.

“Gledam majčine plavomodre ruke, crne kolutove oko očiju, protopila joj bluza od znoja,čujem joj drhtavi glas:’Ahhh sine što je danas bila vrućina u kombiju, nek’ me da malo legnem ovdje na travu,nemojte me odmah u auto samo malo da dušu povratim’. Hoće moja majka da leži ispred bolnice u parku, ne može više ni da sjedi ni da hoda, a valja nam još 20 kilometara do kuće pa da je na sprat iznesemo i da nađe makar malo smiraja za taj dan.Tek su došli iz Sarajeva, njih šestero iscrpljeni i nervozni, sličnog izgleda kao moja majka, sutra će malo odmoriti a dan iza ponovo na put patnje za koji znamo i ja i ona i oni da tako ne mora biti”.

Vlada u Goraždu i rukovodstvo bolnice obvezali su se na doškolovavanje kadrova, nabavku aparata za dijalizu i prilagođavanje prostora u bolnici.

Dijalizni pacijenti predlažu da se do otvaranja dijaliznog centra u Goraždu uspostavi prijelazno rješenje, a to je da pacijenti na terapiju idu u Foču, koja je 30 kilometara udaljena od Goražda.

“Ukoliko se nadležni ponovo ogluše na naše zahtjeve i ugovorom o osnivanju dijalznog centra u Goraždu preuzete obaveze ili pokušaju odugovlačiti i zamajavati pacijente i javnost nekim drugim projektima i izgradnjom novih zgrada za potrebe dijalize u Goraždu, bićemo prinuđeni tražiti pravdu i ostvarivanje obaveza i prava putem sudskih instanci”, poručuju pacijenti.

(klix)

Objava Zbog jedne terapije putuju 200 kilometara pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement