Connect with us

BiH

Zbog loših vremenskih uvjeta nije zasijano 30 posto površina

Avatar

Published

on

Na području općine Bosanski Šamac, zbog loših vremenskih uvjeta, nije zasijano 30 posto poljoprivrednih površina planiranih proljetnom sjetvom, prvenstveno sojom i kukuruzom.
Poljoprivrednici su ove godine počeli sjetvu kukuruza nešto ranije, krajem marta, jer su vremenski uvjeti to dozvoljavali, iako je optimalno vrijeme za sjetvu ove poljoprivredne kulture od 10. do 30 aprila.
nije zadovoljavajuća s obzirom na obilne kiše, veliku vlažnost zemljišta i nisku temperaturu istakli su iz ove općine, a preostale površine bit će zasijane kada to dozvole vremenski uvjeti.
– Rana sjetva kukuruza ima nekih prednosti jer osigurava klijanje i nicanje, te bolje korištenje vlage, ranije metličenje, svilanje, cvjetanje i oplodnju. Zbog niske temperature i povećane vlažnosti zemljišta, kao u proteklom periodu, dolazi do dugotrajnog klijanja i nicanja, pa se može desiti da se neke površine moraju preorati i presijavati – izjavio je stručni saradnik za poljoprivredu u Općini Šamac Velibor Đokić.
On je naveo i da se pšenica, kojom je zasijano 2.850 hektara, nalazi u fazi klasanja.
– Potrebno je poslije obilnih kiša, kada vremenski uvjeti budu dozvoljavali, izvršiti zaštitu fungicidima i insekticidima – rekao je Đokić.
Inače, na području ove općine, planom proljetne sjetve za ovu godinu, zasijano je oko 5.000 hektara kukuruzom i 110 hektara kukuruzom za silažu. Suncokret i uljana repica zasijani su na po 25 hektara, soja na 330 hektara, te duhan na 250 hektara.
 
 
(avaz)
Objava Zbog loših vremenskih uvjeta nije zasijano 30 posto površina pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement