-0.9 C
Jajce
Četvrtak, 28 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Zbog politikantstva BiH još uvijek nema jedinstvene Covid propusnice

U Bosni i Hercegovini još uvijek ne postoji jedinstvena Covid propusnica. I po ovom pitanju je prevladalo politikantstvo predstavljeno kao entitetsko pitanje.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini počela je prije nekoliko mjeseci i još se precizno ne zna koliko je građana vakcinisano. Razlog za to jeste što pojedini, oni koji su vakcinisani protiv koronavirusa u inostranstvu, domaćim institucijama nisu prijavili da su to učinili. Oni su dobili i potvrdu strane države da su vakcinisani, a na osnovu koje mogu lakše putovati i vršiti druge aktivnosti.

Ove potvrde ili propusnice u Bosni i Hercegovini nisu jedinstvene – izdaju ih entiteti, odnosno kantoni. U Republici Srpskoj smatraju da je ovo isključivo entitetsko pitanje i naglašavaju da njihove propusnice sadrže sve ono na čemu je insistirala Evropska unija. U Federaciji Bosne i Hercegovine svaki kanton pojedinačno izdaje ove propusnice.

U FBiH postoji spremnost za jedinstvene propusnice, ali ne i u drugom entitetu. U međuvremenu, postoje navodi da su pojedini građani imali poteškoća prilikom putovanja u drugu državu koristeć propusnice koje su izdale bosanskohercegovačke vlasti.

S druge strane, nije poznato da su u drugim zemljama ovakve propusnice izdavale instance vlasti ispod one centralne – u njima postoje jedinstvene propusnice, a ne one koje izdaju regije, pokrajine ili slično.

S obzirom na to da se Covid propusnicama o vakcinaciji sve više uslovljavaju različite aktivnosti, onda ne bi bilo iznenađujuće da propusnica izdata u jednom kantonu ne bi bila prihvaćena u drugom kantonu zbog tehničkog, birokratskog ili nekog drugog propusta.

 

 

(Klix)

The post Zbog politikantstva BiH još uvijek nema jedinstvene Covid propusnice appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Privremena regulacija saobraćaja ulicom Hrvoja Vukčića Hrvatinića

Jajce Online

Talibani naredili zaposlenim ženama da ostanu kod kuće

Jajce Online

dm nagradio radnike sa ukupno 440.000 KM

Jajce Online