Connect with us

Jajce Online

Zbog ramazana u Blagaju značajno manje gostiju, turistički radnici se …

Avatar

Published

onIako je turistička sezona davno počela, a i tradicionalni blagajski mevlud je iza turističkih radnika u ovom malom hercegovačkom mjestu, još uvijek nema razloga za zadovoljstvo. Mevlud je zbog par razloga prošao ispod očekivanja, a mjesec ramazan značajno je smanjio dolaske gostiju iz većinom muslimanskih zemalja.

Minja Memić, godinama već prodaje ljekovito bilje i tradicionalne domaće proizvode, kaže nam kako zbog ramazana nedostaju turisti iz onih zemalja koje Blagaj, njegova fascinantna tekija i smaragdna ljepotica Buna, zanimanju iz duhovnih, vjerskih razloga.
“Tradicionalno uz ramazan se osjeti manji priliv gostiju iz Turske, Saudijske Arabije, Emirata, skoro svih islamskih zemalja. To je naravno i razumljivo, a i ovog maja vrijeme je loše. Sada najviše ima Azijata, Amerikanaca, ljudi iz raznih evropskih zemlja, ali nedostaju oni koji obično čine većinu i to se osjeti”, kaže nam Minja.
I stvarno, nedjeljom obično, veliki parking na Harmanu bude prepun autobusa, a ulica prema Tekiji pretrpana turistima. Danas tek pokoji Skandinavac, dva zaljubljena para Kineza i bračni par iz Kuvajta koji se raspitivao gdje se večeras može lijepo iftariti.
Neobično pusta tekija idealna je smiraj i uživanje u zvuku koji tek nastala Buna stvara u kamenom koritu. Od nekih prodavaca čujemo žal kako je termin ovogdišnjeg tradicionalnog okupljanja sufija bio loše pogođen, na dan otvorenja Aladže u Foči te da je izostao uobičajeni broj vjernika.
“Biće bolje nakon Bajrama, već od drugog dana ovdje se očekuju navale, a i nadati se boljem vremenu”, govori nam Minja.
Semira Milavića zatičemo kod Velagićevine, kazuje nam kako su neprestani pritisci na turističke radnike, kako su ogromni zahtjevi države, a kako ona iste te turističke radnike skoro nikako ne podržava.
“Ovdje je svijetao primjer organizacija “Novi val”, ali za razvoj privatnih inicijativa i samozapošljavanje treba značajnija podrška države. Blagaju nedostaje i kvalitetne i pravovremene signalizacije, posebno na skretanju s magistralnog puta M-17″, kaže nam Milavić.

(klix)
Objava Zbog ramazana u Blagaju značajno manje gostiju, turistički radnici se žale da nedostaje podrške pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement