Connect with us

BiH

Zbog terorizma u bh. zatvorima 17 osoba

Jajce Online

Published

onU kazneno-popravnim zavodima u BiH nalazi se 16 lica na izdržavanju zatvorske kazne zbog terorizma, a jedno lice je u zatvoru zbog protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.
Od 17 zatvorenika, u zatvoru u Zenici boravi ih 11, u Sarajevu tri, u Busovači dva i u Doboju jedan, navodi se u odgovoru Ministarstva pravde BiH na poslaničko pitanje poslanika DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maje Gasal Vražalice.
Vražalicu interesuje i da li postoji proseban program za ova lica koji bi pratili stručnjaci za njihovu deradikalizaciju i resocijalizaciju, te ko čini tim koji radi sa tim zatvorenicima.
Ministarstvo pravde BiH u odgovoru navodi da je, u međuvremenu, jedno optuženo lice Sud BiH pravosnažno osudio na kaznu zatvora od tri godine zbog protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim jedinicama.
“U skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, za ove zatvorenike postoji poseban program tretmana koji određuje prevaspitna služba zavoda nakon što je svaki zatvorenik boravio u prijemnom odjeljenju zavoda 30 dana”, navodi se u odgovoru ministra pravde Josipa Grubeše.
U tim prijemnim odjeljenjima vrši se procjena ličnosti svakog zatvorenika radi određivanja individualnog tretmana koji je prilagođen za postizanje uspjeha i ostvarivanje cilja izvršenja zatvorske kazne, odnosno postizanja svrhe kažnjavanja.
U tretmanu učestvuju psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, ljekari, instruktori, pravnici i drugi stručnjaci.
Ministarstvo pravde BiH ističe da je BiH kao prva zemlja u evropskoj jurisdikciji prošla projekat “Podrška reintegraciji nasilnih i ekstremnih zatvorenika u BiH” koji je podržala Vlada Velike Britanije, u saradnji sa Savjetom Evrope.
Kao rezultat ovog projekta sačinjen je Priručnik za procjenu i rehabilitaciju nasilnih i ekstremnih zatvorenika u BiH, usklađen sa evropskim standardima u ovoj oblasti.
 
 
(Fokus.ba)Feed: Jajce-Online.com

Oglasi

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.