4.5 C
Jajce
Četvrtak, 22 veljače, 2024
BiH

Zdravstveni radnici u KS u ponedjeljak nastavljaju generalni štrajk

Radnici u zdravstvu u Kantonu Sarajevo od ponedjeljka, 14. juna, nastavljaju sa generalnim štrajkom. Njihovo nezadovoljstvo kulminiralo je zbog nepotpisivanja novog Granskog kolektivnog ugovora. Poručuju i da će proces vakcinacije biti obustavljen.

[embedded content]

Radnici u zdravstvu od ponedjeljka će, u skladu sa zakonom, biti na svojim radnim mjestima. Međutim, primaće se samo hitni slučajevi, kažu u Sindikatu radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo. Vakcinacija se obustavlja, a primaće se samo osobe koje su došle po drugu dozu vakcine.

EDO SELIMIĆ, predsjednik Sindikata djelatnika u zdravstvu KS

„U pola osam u ponedjeljak krećemo sa generalnim štrajkom, primaju se samo hitni slučajevi i nadam se da ćemo to vrlo brzo riješiti u par dana, jer nije u interesu ni nama ni vlastima, a najmanje građanima da nemaju punu zdravstvenu uslugu“.

Istovremeno, iz Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo demantuju navode da će doktori u štrajk.

 IZET HOČKO, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS

„Mi ovoga trenutka niti imamo razloga za štrajk niti ćemo štrajkati, jer nemamo potrebe. Skupština našeg Sindikata nije donijela odluku o tome, jer mi imamo kolektivni ugovor koji je na snazi do 1.11. ove godine“.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo ni danas nije odgovorao na pozive. Iz kantonalnog koordinacionog tijela za vakcinaciju poručuju – vakcinacija se nastavlja, zdravlje građana je najbitnije.

 ADEMIR SPAHIĆ, koordinator cijepljenja u KS

“Što se tiče najavljenog štrajka, demokratko pravo je kolegica i kolega da štrajkuju, al isto tako zdravlje naših sugrađana se ne može ugroziti. od ponedjeljka će se normalno raditi. Radiće se revakcinacija i sve što bude u toj sedmici predviđeno normalno će se raditi“.

I bez najavljenog štrajka radnika u zdravstvu, proteklih dana stekao se utisak da postoje brojni problemi u procesu vakcinacije u Kantonu Sarajevo. Bar sudeći prema velikim gužvama ispred Zetre i prijavama nezadovoljnih građana koji su se žalili na probleme sa prijavljivanjem i pozivanjem na vakcinaciju. Spahić kaže da se gužve povremeno stvaraju jer je potrebno mnogo ljudi revakcinisati, ali i zbog toga što naručeni građani dođu ranije.

ANKETA

„Iskren da vam budem ovo je moja druga doza. Vakcinisan sam kao ratni vojni invalid, osjetio drugu nisam bas kao da je nisam primio. Jako lijepa organizacija.“

„Ovo je bila revakcinacija tako da nema nikakvih problema. Primio sam Fajzer prije 21 dan, i sad revakcinacija. Nemam nikakvih problema. Sve je baš u idealnom stanju, ljubazno je osoblje“.

U Kantonu Sarajevo se trenutno za vakcinaciju i revakcinaciju koriste Fajzer, Sinofarm i Sinovak. Čekaju se i nove doze vakcina, naručenih i doniranih. No, s obzirom na trenutno stanje u zdravstvu i najavljeni štrajk, neizvjesno je kada će one biti upotrebljene.

BHRT

The post Zdravstveni radnici u KS u ponedjeljak nastavljaju generalni štrajk appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

BAKIROVA GREŠKA U KORACIMA: Zahiragić je talibanski radikal koji rados…

Volim Jajce

Gdje da sjedi svekrva u autu: Pozadi ili naprijed?

Jajce Online

Džeku na aerodromu dočekali novinari: Da li ću sutra biti u Trigoriji? Vidjećemo… (VIDEO)

Jajce Online