30.4 C
Jajce
Četvrtak, 30 lipnja, 2022
Sa Web-a

Željezo na svjetskom tržištu sve jeftinije, da li će se to odraziti na cijene nekretnina?

U posljednjih skoro dvije sedmice ponovo je osjetan pad vrijednosti željeza na svjetskom tržištu. Za nadati se da će se pad vrijednosti ovog resursa nastaviti, jer od njega ovise mnoge privredne aktivnosti, prije svega one u građevinskom sektoru.

Prema podacima koje je objavio poslovni portal Business Insider, cijena željeza je 17. juna iznosila 1.350 dolara po toni. Ponovni kontinuirani pad vrijednosti počeo je 8. juna, a dan prije, 9. juna, tona željeza je koštala 1.400 dolara.

Od početka ove godine tona željeza najskuplja je bila 4. aprila, kada je koštala 1.610 dolara, a najjeftinija 18. maja, kada je koštala 1.300 dolara.

Cijena ovog resursa znatno utječe na mnoge djelatnosti, posebno u građevini. Ovaj sektor je više od godinu dana utoliko više pogođen krizom i zbog poskupljenja mnogih drugih materijala.

To je primoralo veliki broj investitora, i privatnih i javnih, da prolongiraju ili potpuno odustanu od građevinskih projekata. Izuzetak u tome nije ni stanogradnja, što se odrazilo na cijene nekretnina – još su skuplje.

klix.ba

Povezane vijesti

‘Bošnjačka politika svjesno i ciljano radi na štetu BiH. Nemoguće je održati izbore bez izmjena Izbornog zakona’

Bild.ba

Ustavni sud BiH odbio zahtjev Gordane Tadić, evo što su naveli kao razlog

Bild.ba

Afera Respiratori: Odvjetnici Novalićev kriminal brane time da je bio kaos, a dokazi su im medijski članci

Bild.ba