Connect with us

BiH

Zgrću milione na medicinarima

Avatar

Published

on

Posao u Njemačkoj u posljednjih šest godina posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje našlo je skoro 6.000 medicinskih sestara. Iz Bosne i Hercegovine otišle su kako bi sebi i svojoj porodici osigurale egzistenciju. U zemlji gdje su rođene za njih nije bilo posla, ali ni nade da će ga u skorije vrijeme pronaći.
One koje nisu imale sreće da se zaposle posredstvom državne, javljale su se na razne oglase privatnih domaćih i stranih agencija. Na muci mnogih medicinskih sestara, kako tvrde i same, ostvarene su velike zarade. Navode da agencije uzimaju provizije od poslodavaca s kojima dogovore posao.
 Blaži kriteriji
– Agencija za rad i zapošljavanje BiH ne naplaćuje usluge posredovanja. To rade privatne agencije za posredovanje u zapošljavanju, s tim da usluge ne mogu naplatiti od osoba koje traže posao, već od poslodavaca koji traže radnike – kazao je za „Avaz“ Boris Pupić, stručni saradnik za odnose s javnošću u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.
Kako saznajemo, privatne agencije u BiH proviziju naplaćuju ne samo od poslodavaca nego i od radnika. Riječ je od čak 80 posto bruto iznosa jedne mjesečne plaće.
– To naplaćuje nakon što šest mjeseci medicinska sestra ili tehničar radi na novom poslu. Čak postoje agencije koje unaprijed traže od medicinskih sestara da im plate zaposlenje – ispričali su za „Avaz“ radnici koji su otišli u Njemačku.
Hiljade primjera
Ovakvih je primjera, tvrde, na hiljade, s obzirom na to da u privatnim agencijama kriteriji i nisu strogi kao kada je riječ o državnoj.
– Oglasi tih agencija su primamljivi. Dok radimo kao pomoćne sestre, satnica nam je oko deset eura, a kasnije zarađujemo 14 eura po satu. Subote se plaćaju više, kao i nedjelje i noćni rad. Nedjelje i noćni rad plaćaju se 50 posto do 100 posto od osnovne satnice. U prosjeku, s noćnima, smjenskim radom, vikendima i slično, zaradimo od 1.300 do 2.000 eura mjesečno. Dakle, sve zavisi od poslodavca – ispričala nam je jedna od djevojaka iz BiH koja već radi u Njemačkoj.
 Strogo zabranjeno  
Iz Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH kažu da se ljudi na taj način iznajmljuju kao roba.
Ljekari s kojima smo razgovarali upozoravaju da većina ovih agencija radi protuzakonito, navodeći da one imaju dozvolu samo da posreduju, a ne da upućuju zaposlene na rad.
– To što pojedinci uzimaju procent od radnika strogo je zabranjeno – stava je struka.
Ako radnik ostane bez zaposlenja ili bude vraćen iz inozemstva, kada se ispostavi da ne ispunjava standarde poslodavca i da se nije pokazao kao dobar radnik, agencija s licencom ne snosi odgovornost.


Faksimil jedne objave na Facebooku o prevarama i naplaćivanjima za posredovanje u zapošljavanju

(avaz)
Objava Zgrću milione na medicinarima pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement