Connect with us

Jajce

Zoran Ljubičić: Zavij me u bijelo ili O boljoj inicijativi |

Avatar

Published

onpiše: Zoran Ljubičić
(Ako želimo razumeti svet, važno je da ne dopustimo da neposredna prošlost bude rasparčana do neprepoznatljivosti. – Noam Ch., Neuspele države,2010.)
Poštujući i podržavajući (uglavnom) napore učenika jajačkih srednjih škola za aktivnim sudjelovanjem u kreiranju obrazovnog sustava po mjeri njihovih potreba i usklađenog s duhom vremena; uvažavajući potporu koju im pružaju njihovi roditelji, nastavnici, građani, udruge, predstavnici međunarodne zajednice…; razumijevajući čak i djelovanje onih koji u ovoj priči vide priliku za lov u mutnom – promociju u javnosti, veći utjecaj, napredovanje…, ukazao bih prije nego podsjetio (sjećanje je varljivo a podsjetnika nigdje) na jednu davnašnju akciju u ovoj oblasti, (institucionalnu) inicijativu koja je potekla iz samog središta lokalne političke moći – iz Općinskog vijeća Jajce, naime.
Bilo je to u vrijeme (2005.) dok se u općinskoj vlasti još moglo susresti razumne ljude s tzv. A i B strane, vrijeme u kojemu su oporbene političke stranke imale prepoznatljiv oporbeni politički stav a vladajući … no, dobro, u to vrijeme, dakle, rodila se inicijativa iz koje će poteći i one koje se danas čine posve novim, alternativnim, boljim…, ne znajući da bi bez ovih i ovakvih temelja i ovo što se danas poduzima i čini moglo skončati tek kao veseli jajački svibanj.

Iz(a) ove inicijative – implementacija Zakona o srednjem obrazovanju – bit će artikulirani i zahtjevi učenika i roditelja Bošnjaka za uvođenjem bosanskog jezika u jajačke srednje škole (2006.), a nakon što su razgovori sa resornim kantonalnim ministrom o cjelovitom rješenju implementacije Zakona ostali tek na razini pukih obećanja.
 
Prilog: Dokument iz 2005.
 
Dodatak: Prije nego čitatelj/ica zaviri u dokument – gotovo nevažno i la(h)ko za preskočiti -spomenuo bih djelić iskustva tamo nekog profesora, jedan detalj kako se u ovoj i sličnim situacijama postavlja(lo) vodstvo trenutno najpoznatije srednje škole u BiH, koje tom profesoru, inače, na svakom koraku već godinama krši prava iz radnog odnosa. Dakle, taj profesor sjedi sam u zbornici, uređuje Razrednu knjigu, kad na vrata ulaze Prvi i Drugi – desna ruka Prvog iz Školskog odbora – stanoviti profesor povijesti. Obraćaju se oni tamo nekom profesoru: – Bi li ti pristao u ime Škole otići u Općinu i obratiti se učenicima i roditeljima Bošnjacima koji bojkotiraju nastavu dok se u Školu ne uvede bosanski jezik?
– Zašto ja?! – pita u čudu tamo neki profesor? – zar niste vas dvojica ovlašteni predstavnici Škole?
– Fuck that! – kao zamišljeni unutarnji monolog Dvojca.
– Al’ postoji rješenje, ako se vama dvojici baš ne ide …
– ???!!!
– Predlažem da pred učenike i njihove roditelje pošaljete naše učenike iz Vijeća učenika i neka oni auditoriju izričito prenesu da među učenicima u Školi nema nikakvih problema.
Dvojac se pogleda(o) s usklikom – super!, i bi učinjeno kako je predloženo.
Bila je to ujedno i prva akcija Vijeća učenika Škole u lokalnoj zajednici,Vijeća koje je oformio i plan mu rada napravio tamo neki profesor, kojeg su učenici izabrali za koordinatora između njih i nastavnika, ali je ta obećavajuća veza prekinuta jednom podzemnom minijaturom Prvog među Dvojcem.
P.S. Tamo neki profesor još uvijek stoji uspravno i ničiji potpis ga ne može predstavljati osim njegova vlastoručnog.
 
Zoran Ljubičić
 
BOSNA I HERCEGOVINA
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
SREDNJOBOSANSKI KANTON
OPĆINA JAJCE
 
RADNA GRUPA ZA IMPLEMENTACIJU
ZAKONA O SREDNJEM OBRAZOVANJU
Broj:
Datum: 02.11.2005.
MINISTARSTVO SPORTA OBRAZOVANJA I
  KULTURE SREDNJOBOSANSKOG KANTONA
 
 
PREDMET: zahtjev za prijem
 
Poštovana gospodo,
Kako smo izabrani kroz Zaključak I izvanredne sjednice Općinskog vijeća Jajce i formirani kao Radna grupa za implementaciju Zakona o srednjem obrazovanju u sastavu:
Safet Varenikić predsjednik radne grupe
Mehmed Haseljić
Ivo Ćosić
Mujo Nešust
Irena Lukić-Ljubičić
 
Ovim putem tražimo od Vas da nam osigurate termin za prijem sa kompetentnom osobom kako bi smo dobili odgovore na sljedeća pitanja:
zašto se ne osigura nastavni plan i program po federalnom programu
koji je to rok za implementaciju Zakona o obrazovanju
ko čini Školski odbor u dvije srednje škole u Jajcu i način biranja istog
uređenje državnih i vjerskih praznika za učenike
ko čini pedagoško – prosvjetnu inspekciju
 
Nadamo se da ćemo kroz konstruktivan razgovor pronaći najbolje rješenje koje i želimo prezentirati kako bi se usvojila i u praksi. Smatramo da zbog odgovornosti prema našoj djeci moramo što hitnije rješavati problematiku u obrazovanju u našem gradu.
Očekujući potvrdu termina za sastanak koji možete dostaviti na adresu i fax Općinskog načelnika broj 030-658-013
 
Srdačan pozdrav
 
Sa potpisom svih članova Radne grupe
Mehmed Haseljić …………………………………
Ivo Ćosić ………………………………..
Mujo Nešust …………………………………
Irena Lukić-Ljubičić …………………………………
 
 
Predsjednik Radne grupe
Mirsad Varenikić
……………………………………
(Jajce Online)
 

Comments comments
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement