Connect with us

Jajce

ZOVKO: Izborni zakon je test za budućnost BiH

Volim Jajce

Published

onU nekoliko rasprava pred Europskim parlamentom i drugim forumima u Bruxellesu upozoreno je na opasni protuustavni i protudaytonski presedan s isključivanjem Hrvata iz vlasti, čime se de facto dovršava proces etničkoga čišćenja započet u ratu kroz političku majorizaciju, što se onda odražava i na druge sfere života.
Nametanje Željka Komšića najmalobrojnijim Hrvatima katolicima te poigravanje Domom naroda imaju potencijal dovesti BiH u najtežu krizu od Daytona. Eurozastupnica Željana Zovko poziva na zaokret, kako u BiH tako i u institucijama EU.
Kako komentirate rezultate ovih izbora?
Nedavno ste o tome upozorili na nekoliko europskih foruma i službenih institucija. – Nedavno održani izbori u BiH i izbor hrvatskog člana Predsjedništva kojega su izglasovale većinske bošnjačke zajednice, nažalost, najočigledniji su pokazatelj neravnopravne pozicije u današnjoj Bosni i Hercegovini. Hrvati, unatoč organiziranosti u otporu da im se nametne po treći put član Predsjedništva, izašli su dosad na izbore u najvećem broju od devedesetih godina i nisu bili u mogućnosti osigurati da njihov predstavnik sjedi u najvišoj instituciji u BiH, koja je u Daytonu uspostavljena kao jamstvo mira i ravnopravnosti triju zajednica.
Ovo je sada već treći put da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH te tako ostavljaju Hrvate i druge građane BiH, koji se smatraju dio te treće konstitutivne zajednice, bez svoga legitimnog predstavnika, čime se grubo ruše načela Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.
Cijeli tekst u VLFeed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement Enter ad code here