17.3 C
Jajce
Subota, 23 rujna, 2023
Jajce

Direktor JKP “Čistoća i zelenilo”: Povećali smo plaće radnicima. Nažalost povećanje cijena usluga je neizbježno

Javno poduzeće „Čistoća i zelenilo“ brine se o čistoći i uređenosti našeg grada. Težak je to i mukotrpan posao, bez početka i kraja, svaki dan iznova.
Ovih dana, vidljivi su rezultati njihova rada, grad ja umiven i čist, sadi se cvijeće i kreše raslinje uz ceste. Čistoća je važna stavka koja pomaže turizmu našeg grada.
U „Čistoći i zelenilu“ rade punom parom, planira se i izgradnja nove upravne zgrade koja bi se nalazila u krugu poduzeća u naselju Hrast.
Sa direktorom „Čistoće i zelenila“ gospodinom Adisom Osmićem razgovarali smo o aktualnim temama vezanim uz ovo poduzeće.

 

Gospodine direktore, u posljednje vrijeme nam stižu povoljne vijesti iz JKP “Čistoća i zelenilo” vezane za izmirena dugovanja koja je preduzeće imalo. Možete li nam reći nešto više o tome?

Preduzeće je tokom 2020. i 2021. godine najviše problema imalo sa zakašnjelim, neplaćenim doprinosima za penziono osiguranje koji nisu bili plaćeni za 24 mjeseca. Zahvaljujući ozbiljnijem pristupu u poslovanju te uz podršku Općinskog načelnika, u 8. mjesecu 2021. godine izmirene su sve obaveze i dugovi koje je preduzeće imalo.

 

Prema nedavnim informacijama u Jajcu se očekuje povećanje komunalnih naknada? Koliko će usluge poskupjeti?

Trenutni cjenovnik usluga prikupljanja i odvoza komunalnog otpada je utvrđen 2005. godine za pravna lica, a 2010. godine za fizička lica. Zadnjih 17., odnosno 12. godina cijena ovih usluga se nije mijenjala.
Zadnjih nekoliko godina nije ekonomski isplativo pružati navedenu uslugu po trenutnim cijenama.
Nadzorni odbor ovog preduzeća je nedavno donio Odluku o cijenama usluge prikupljanja i odvoza komunalnog otpada od fizičkih i pravnih lica. Navedena Odluka će stupiti na snagu nakon pribavljene saglasnosti Općinskog vijeća Jajce.
Prema navedenoj Odluci, cijena usluge za fizička lica bi bila veća za 2,50 KM po računu. Npr. dosadašnji račun za odvoz smeća koji iznosi 6,08 KM/mj. bi iznosio 8,50 KM/mj.

 
Koliko će se navedeno povećanje usluga odraziti na povećanje standarda radnika?

Vrlo bitan razlog promjene cijena usluge odvoza komunalnog otpada je svakako potreba za povećanjem plaća radnicima koje su dugi niz godina nisu povećavale. Od 3. mjeseca ove godine su povećane plaće radnicima u bruto iznosu za nekih 20 %.

Grad je dosta čist, a raslinje oko ulica i cesta raskrčeno. Ceste oko izletišta na jezerima su dobro održavane. Je li taj dio posla dovršen za ovu sezonu?

Sječa šiblja i raslinja se izvodi tokom perioda mirovanja vegetacije, tako da su takvi radovi za ovu sezonu završeni, a nastavit će se svakako od 10. mjeseca 2022. godine.

Primijetili smo da se u zimskom periodu gradske ulice kvalitetno održavaju i nema zastoja u prometu. Hoćemo li u narednom periodu vidjeti više soli a manje pijeska na našim ulicama zimi?

Održavanje gradskih ulica u zimskom periodu regulirano je Programom održavanja koji usvaja Općinsko vijeće Jajce.
U Programu je navedeno da se preventivno posipanje vrši smješom soli i frakcije pijeska od 4-8 mm u odnosu 5:30.Ako je općini Jajce u interesu da se gradske ulice u zimskom periodu preventivno posipaju samo sa soli, to bi se trebalo predvidjeti i navesti u Programu održavanja.

Kakav je status parkinga koji se nalazi preko puta Unicredit Banke?

Parkiralište preko puta Unicredit banke je površina u privatnom vlasništvu i nema nikakve veze sa javnim parkiralištima kojim ovo preduzeće upravlja.

 

 Direktoru Osmiću se zahvaljujemo na odgovorima i želimo mu puno uspjeha u budućem radu.

 
www.klikjajce.com

 

Povezane vijesti

Drago Bojić: Pisac bez lica

Jajce Online

U Jajcu se četvrtak 11.5. posebno slavi Dan Europe

Glavni Urednik

Vitezovima kraljevskog grada Jajca dodijeljen objekt za sjedište udruge

Glavni Urednik