7.7 C
Jajce
Srijeda, 21 veljače, 2024
BiH

Turistički biseri Anadolije privlače sve više turista

Kada se spomene putovanje u Tursku, mnogi pomisle na ljetovanje u Antaliji, Kemeru, Marmarisu ili Bodrumu. U posljednjih nekoliko godina Vlada Republike Turske ulaže milione eura u razvoj zimskog turizma, i napore i kapacitete usmjerava u to da stranim turistima približi i ostale destinacije i čari svoje bogate zemlje.

Ove zime jedinstvenu turističku ponudu čini i moderan ski-centar, vulkanska planina Erdžijes (Erciyes), najviša planina u centralnoj Anadoliji.

  • Erdžijes

    Erdžijes

    FOTO: AGENCIJE


Kajseri je od Istanbula udaljen sat vremena vazdušnom linijom. Zbog dobre konekcije sa internacionalnim aerodrome i avio linijama, te zbog blizine Erdžijesa, sve je atraktivniji i privlačniji turistima iz čitavog svijeta. Jedan je od većih gradova u Turskoj, broji oko 1,6 miliona stanovnika i važi za industrijski i trgovački centar sa najvećom industrijskom zonom u čitavoj Turskoj.

Turisti koji skijaju na Erdžijesu, i nakon što se upoznaju sa čarima Kajserija, obavezno posećuju i svega sat vremena udaljenu Kapadokiju, “osmo čudo” svijeta i jednu od najljepših destinacija na planeti. Njeni pejzaži su na listi Svjetske baštine UNESCO-a. Specifične reljefe Kapadokije formirala je lava vulkana Erdžijes i Hasan, prije nekoliko miliona godina. U Kapadokiju se uglavnom dolazi iz tri razloga, da bi se letelo balonom, vidjeli “vilinski dimnjaci” i prespavalo u nekom od hotela uklesanih u stijenama.

  • Kapadokija

    Kapadokija

    FOTO: AGENCIJE


Kapadokiju godišnje posjeti oko 2,5 miliona turista. Zbog i dalje aktuelne pandemije koronavirusa u Turskoj je na snazi obavezno nošenje zaštitnih maski, na otvorenom kao i u zatvorenom prostoru. Odluka se odnosi na turske državljane ali i turiste, bez izuzetka. Turisti u Turskoj, za razliku od stanovništva, mogu se neometano kretati i za njih ne važi policijski sat, koji je u toj zemlji jedna od mjera u borbi protiv koronavirusa.

(avaz)

The post Turistički biseri Anadolije privlače sve više turista appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Bošnjaci Nevesinja: Pozivamo naše komšije da gradimo dobrosusjedske odnose

Jajce Online

“Ne puca se iz oružja, ali pucaju ekonomija, obrazovanje…”

Jajce Online

Košarkašice BiH pobjedom protiv Švedske izborile kvalifikacije za SP!

Jajce Online