7.6 C
Jajce
Subota, 2 ožujka, 2024
Svijet

Broj mrtvih u Turskoj premašio 8500. U Siriji preko 2600 mrtvih

TURSKA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan posjetio je područje potresa i rekao da je broj mrtvih sada dosegao 8.574. Obraćajući se novinarima, predsjednik Erdoğan rekao je da su još 49.133 osobe ozlijeđene i da su se ukupno 6.444 zgrade srušile u potresu.

Od utorka ujutro, AFAD je izjavio da 79.110 humanitarnog osoblja radi u regiji kao dio napora pružanja pomoći.

U utorak navečer, potpredsjednik Fuat Oktay istaknuo je da su počeli koristiti sve zračne luke za organiziranje pomoći, a helikopteri su trebali nastaviti s radom tijekom cijele noći kao dio pomoći nakon katastrofe . Više od 450.000 ljudi smjestilo se u studentske domove, dodao je.

Na ranijoj konferenciji za novinare, Orhan Tatar, voditelj Uprave za potrese i smanjenje rizika, pozvao je sve građane da se suzdrže od ulaska u oštećene zgrade jer bi nepredvidivi naknadni potresi mogli trenutačno izazvati njihovo rušenje. Također je pozvao građane da ne koriste telefon osim ako nije hitno.

SIRIJA

Broj poginulih u Siriji u razornom potresu premašio je 2.600, prema sirijskim državnim medijima i spasilačkoj službi koja djeluje na sjeverozapadu zemlje pod kontrolom opozicije.

Spasilački tim Bijelih kaciga objavio je na Twitteru da se broj žrtava u područjima pod kontrolom oporbe popeo na više od 1280 mrtvih i više od 2600 ozlijeđenih.

“Očekuje se da će broj značajno porasti zbog prisutnosti stotina obitelji pod ruševinama, više od 50 sati nakon potresa”, napisale su Bijele kacige.

Tijekom noći, sirijski ministar zdravstva rekao je da je broj mrtvih u dijelovima zemlje pod kontrolom vlade porastao na 1.350, izvijestila je državna novinska kuća Al-Ikhbariya na svom kanalu Telegram. Broj ranjenih je 2.054, kazao je.

Advertisement

Povezane vijesti

ŠEF DIPLOMACIJE RH: Grlić Radman o mogućnosti napredovanja Plenkovića u NATO: “Hrvatska je kroz njega cijenjena i on uživa reputaciju”

Glavni Urednik

Danas je Uskrs, najveća kršćanska svetkovina

Glavni Urednik

Što će se dogoditi nakon Erdoganove posjete BiH, Hrvatskoj i Srbiji?

Glavni Urednik