7.3 C
Jajce
Subota, 24 veljače, 2024
BiH

Dragan Čović pročitao zaključke HNS-a: Nema uslova za održavanje izbora, neće se dopustiti preglasavanje Hrvata

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović obratio se medijima nakon današnjeg vanrednog zasjedanja HNS-a u Mostaru.

Jednoglasno s više od 550 nazočnih zastupnika su prihvaćeni zaključci prvog izvanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora s kojega su pozvali na nastavak razgovora o izbornim reformama u BiH.

U tome dokumentu se također ističe kako nema uslova za održavanje izbora najesen. Poručili su kako neće dopustiti pokušaje preglasavanja Hrvata u Bosni i Hercegovini na izborima.

U slučaju da pregovori ipak ne uspiju HNS BiH poručio je kako će se inzistirati na reorganizacijom BiH na temelju federalizma.

Čović je pročitao zaključke HNS-a:

1. Hrvatski narodni sabor ocjenjuje kako je pregovarački tim HNS-a u dosadašnjim pregovorima dosljedno i odgovorno provodio prethodno utvrđeni pregovarački okvir i politički sporazum od 17. juna 2020. godine o načelima i izmjenama dopuna Izbornog zakona BiH i ograničenim izmjenama Ustava BiH. Sukladno odluci Ustavnog suda u 23/14 i presudama Evropskog suda za ljudska prava, posebno u dijelu koji se odnosi na legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama vlasti.

2. Hrvatski narodni sabor izražava žaljenje što uloženi napori u dosadašnjim pregovorima nisu uspješno okončani kako bi se osigurale nužne izmjene Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH, sukladno odluci Ustavnog suda BiH 23/14 i presudama Evropskog suda za ljudska prava. U pregovaračkom procesu u kojem su, kao akceptatori bili uključeni i predstavnici EU i SAD, hrvatski pregovarački tim ponudio je niz konkretnih prijedloga za izmjene i dopune Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH. HNS je spreman nastaviti pregovore sa bošnjačkim i drugim političkim strankama u BiH o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama na tragu već osuglašenih izmjenama Ustava BiH sa predstavnicima Venecijanske komisije kako bi se stvorili preduslovi za održavanje Općih izbora. Stoga pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice uključene u pregovarački proces da daju puni doprinos završetku procesa pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim izmjenama Ustava koji su od najveće važnosti za stabilnost i budućnost evropske Bosne i Hercegovine.

Spremni smo odlučno se suprotstaviti

3. HNS će se dosljedno zalagati za izvorna izborna načela postignuta i ostvarena u Vašingtonskom i Dejtonskom mirovnom sporazumu koji su utvrdili Hrvati, Bošnjaci i Srbi kao konstitutivni narodi i drugi. Spremni smo odlučno suprotstaviti se svim daljnjim inicijativama koji idu u smjeru dekonstruiranja hrvatskog naroda u BiH.

4. Sve političke stavove kojim se zastupa blokiranje provođenja političkog sporazuma iz Mostara 17. juna 2020. godine i time i time omogućava hrvatskom narodu legitimno političko predstavljanje u domovima naroda i Predsjedništvu BiH, HNS će smatrati suprotnim hrvatskim političkim pravima te ugrožavanjem hrvatskih nacionalnih interesa i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH.

5. HNS drži da neće biti ispunjeni formalno-pravni uslovi za održavanje Općih izbora 2022. sve dok se ne bude promijenio postojeći Izborni zakon BiH. U tu svrhu je nužno provesti odluku Ustavnog suda BiH U23/14 i sve presude Evropskog suda za ljudska prava, kako bi se u svakom od tri konstitutivna naroda osiguralo legitimno političko predstavljanje, kao i mogućnost kandidiranja svakoj osobi sa pravom glasa, a sve uskladu sa ustavnim odrebama proisteklim iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

S pažnjom pratiti nastavak političkih pregovora

6. HNS posebno naglašava kako CIK nije i ne može biti zakonodavac, niti ima pravo preuzimati nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. Jednako naglašavamo da CIK nije imenovano u skladu sa odrebama Izbornog zakona BiH. Ako se Izborni zakon ne bude izmjenio u skladu sa prethodnim tačkama i unatoč tome budu raspisani i provedeni izbori HNS će smatrati ih suprotnim slovu Ustava BiH te duhu i načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Takvom postupku predstavnici HNS-a suprostavit će se svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.

7. HNS i sve njegove članice će s krajnjom pažnjom pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama kao i rješenja ukupne političke situacije u BiH. Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH – zaključci su koje je pročitao Čović nakon zasjedanja HNS-a.

(avaz)

The post Dragan Čović pročitao zaključke HNS-a: Nema uslova za održavanje izbora, neće se dopustiti preglasavanje Hrvata appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Da li će slučaj “Respiratori” ostati na nivou medijskog izvještavanja i bez osuđujuće presude?

Glavni Urednik

Nakon što je Mostar ukinuo ustaška imena ulica, da li će Sarajevo i Banjaluka skidati četnička i fašistička imena?

Glavni Urednik

Legendarni bh. golman prvi put nakon 1992. došao u Beograd i posjetio Partizan

Jajce Online